חקירה באזהרה
חקירה באזהרה מהי חקירה באזהרה? חקירה באזהרה כשמה כן היא – חקירתו של אדם החשוד בביצוע עבירה פלילית. בתחילת החקירה על החוקר להציג לנחקר את
ייצוגו של אדם בעבירות המתה טומן בחובו אחריות כבדה, בעיקר בשל ההשלכות העונשיות להן צפוי הנאשם ובשל אות הקין הנלווה להרשעה בעבירות אלה. ליווי וייצוג משפטי מקצועי עוד משלב המעצר יכול להוביל בסופו של יום לזיכוי או לתוצאה עונשית מקלה אם בהסדר מקל מבחינת סעיפי האישום ואם בענישה מופחתת מאחורי סורג ובריח. החשיבות בבחירת עורך דין פלילי בקיא בתחום קריטית עוד מתחילת שלב החקירה והמעצר ולהתווית ניהול קו ההגנה.
למשל קבלת אחת מטענות ההגנה הבאות תוביל לזיכויו של הנאשם:
הגנה עצמית
צורך
כורח
צידוק
אי שפיות
ועוד.
המשותף לכל עבירות ההמתה, כאשר החמורה שבהן היא עבירת הרצח, הינו מעשה שיש בו כדי לגרום למוות של אדם. קרי, התוצאה הנדרשת בכל עבירות ההמתה היא מותו של אדם, כאשר השוני העיקרי בין העבירות ומדרג חומרתן מתבטא בדרישת היסוד הנפשי הנלווה לעבירה.
בשנת 2019, נכנסה לתוקף רפורמה בעבירות ההמתה שחוללה מהפכה משמעותית בעבירות אלה. לפני התיקון בחקיקה, ניתן היה לייחס לנאשם שגרם במודע למותו של אדם את עבירת הרצח שעונשה מאסר עולם או את עבירת ההריגה שעונשה היה עד עשרים שנות מאסר (עבירת גרימת מוות ברשלנות נותרה על כנה).
השינוי המרכזי הינו הרחבת מנעד העבירות כאשר ההבדל בין העבירות השונות נותר בעוצמת היסוד הנפשי המתקיים במבצע העבירה.
העבירות החדשות הן:
רצח
סעיף 300(א) לחוק העונשין קובע כיום כי "הגורם בכוונה או באדישות למותו של אדם, דינו – מאסר עולם".
בפועל, מעשים שבעבר נחשבו כהריגה וניתן היה להטיל בגינם עד 20 שנות מאסר כיוון שלא ניתן היה להוכיח שנעשו בכוונה תחילה יחשבו כיום כרצח וניתן יהיה להטיל בגינם מאסר עולם כעונש מרבי.
השינוי נוסע מהוספת יסוד נפשי של "אדישות" לעבירת הרצח שבעבר אפיין את עבירות ההריגה.
מהי אדישות? אדישות מוגדרת כשוויון נפש כלפי התוצאה של מעשי הנאשם. קרי, חוסר אכפתיות לגרימת הוצאה הקטלנית של מוות. לצורך הדוגמא ראו את המקרה של אריה קרפ משנת 2009. עפ"י כתב האישום המנוח הותקף קשות בחוף הים על ידי מספר צעירים שהורשעו בהריגה ולא ברצח כיוון שבית המשפט קבע שהיו אדישים לחייו של המנוח.
רצח בנסיבות מחמירות
בנוסף, מקרים החוק ייחד סעיף נפרד של רצח בנסיבות מחמירות, כאשר המעשה בוצע באכזריות מיוחדת או למשל כאשר יש תכנון מוקדם, עבירות טרור, רצח חסרי ישע, רצח בן זוג שקדמה לו התעללות ועוד.
במקרים אלה, אין לבית המשפט שיקול דעת בהטלת ענישה ואם הוא ירשיע בסעיף זה יהיה חייב להטיל על הנאשם עונש של מאסר עולם כעונש חובה.
המתה בנסיבות של אחריות מופחתת
שינוי מרכזי נוסף הינו מעבר מענישה מופחתת לאחריות מופחתת.
למשל אישה שרצחה את בעלה בעקבות התעללות ממושכת הייתה זוכה בעבר בענישה מופחתת אך עדיין הייתה מתויגת כרוצחת. הרפורמה מאפשרת הרשעה בסעיף פחות חמור. כיום היא תורשע בעבירה חדשה של המתה בנסיבות של אחריות מופחתת שתתייג נכון יותר את מידת אשמתה. העונש לצד עבירה זו הוא עשרים או חמש עשרה שנה.
המתה בקלות דעת
חידוש נוסף הוא בעבירה של המתה בקלות דעת. בעבירה זו יכללו מקרים של נאשם המקווה שהתוצאה הקטלנית לא תתרחש אך נוטל סיכון בלתי סביר בעת ביצוע העבירה.
העבירה מבדילה בין שני מצבים של יסוד נפשי של פזיזות: אדישות וקלות דעת.
כאמור, נאשם שמבצע מעשה מסוים תוך נטילת סיכון בלתי סביר כאשר הוא יודע שהתוצאה הקטלנית (מוות) עלולה להתרחש אך הוא מקווה למנוע אותה.
ההבדל בין עבירה זו לבין גרימת מוות ברשלנות הוא מינורי והפער שעלול להיות בענישה הסופית ובתיוג הנאשם הינו עצום ומכאן יש משמעות קריטית להתייעצות עם עורך דין מומחה בתחום.
גרימת מוות ברשלנות
כאמור העבירה של גרימת מוות ברשלנות לא תוקנה במסגרת הרפורמה. על מנת להרשיע בעבירה זו על התביעה להוכיח יסוד נפשי מופחתת של רשלנות.
במקרה זה יראו אדם המקיים יסוד נפשי מסוג רשלנות בנסיבות בהן לא היה מודע לטיב המעשה, לקיומן של נסיבות המעשה ולעצם אפשרות הגרימה לתוצאה הקטלנית כאשר אדם מן היישוב יכול היה באותן הנסיבות להיות מודע לאלו.
שותף מייסד במשרד. עורך דין פלילי, בעל ניסיון וותק עשיר בתחום הפלילי. קצין משטרה בכיר בדימוס, פרש לאחר 28 שנות שירות בדרגת סגן-ניצב. ניסיונו העשיר במשטרה מעניק לו את הכלים הדרושים לליווי אישי ומקצועי של חשודים ונאשמים, הכל בהתאמה למידותיו של כל לקוח, עד להשגת התוצאה האופטימלית עבורו.
חקירה באזהרה מהי חקירה באזהרה? חקירה באזהרה כשמה כן היא – חקירתו של אדם החשוד בביצוע עבירה פלילית. בתחילת החקירה על החוקר להציג לנחקר את
עו"ד פלילי נוער – ייצוג משפטי של קטינים בנכם או בתכם הסתבכו בעבירה פלילית? זומנו לחקירה, נעצרו או שהוגש נגדם כתב אישום? המלצתנו היא להסתייע
עבירות סמים מהן עבירות סמים? רשימת הסמים המסוכנים בישראל מפורטת בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973. פקודת הסמים אינה מבחינה בין סמים "קלים" לסמים "קשים",
*כל המידע הנמסר באתר מיועד למידע כללי בלבד ואינו יכול לשמש או להיחשב כייעוץ / המלצה / חוות דעת מומחה משפטי. אין להסתמך על תוכן אתר זה ללא ייעוץ אישי ואחד על ידי יועץ משפטי לפני קבלת החלטות או נקיטת כל פעולה בנושא. כל המידע נכון בזמן הכתיבה ועשוי להשתנות מעת לעת, בהתאם לשינויים בחקיקה ובפסיקה.
Icons made by smashicons photo3idea-studio / ultimatearm / Zlatko Najdenovski / Freepik from www.flaticon.com