רישיון הוא מסמך רשמי, המקנה לאדם סמכות לבצע פעולה מוגדרת. רישיונות מסוגים שונים נמצאים בשימוש כבר מאות שנים. באמצעותם, מוודאות ממשלות שאנשים במדינה, המבצעים פעולות מסוימות, עומדים בתנאים המוגדרים בחוק לביצוען. יש מגוון סוגי רישיונות, המשתנים בהתאם לפעולה שמבקש האדם לבצע.
הרישיונות הראשונים שתועדו היו רישיונות מסחר. באמצעותם, אישרו ממשלות אירופאיות לסוחרים למכור סחורה במדינות שונות. בנוסף, הם שימשו את השלטונות גם ככלי לפיקוח וגביית מיסים מהסוחרים. מאוחר יותר, הפכו נפוצים גם רישיונות לעיסוק במקצועות שונים שנמצאים בשימוש עד ימינו, למשל: רישיון רופא, רישיון עו"ד או רישיון מהנדס.
במאה העשרים, עם התפתחות התחבורה, נוצר הצורך גם ברישיונות נהיגה. הם נועדו להבטיח שהאנשים שנוהגים ברכבים בקיאים בחוקי התעבורה, כדי שלא יסכנו את עצמם, את הנהגים האחרים או את הולכי הרגל. לכן, מאז ועד היום, מחויבים נהגים בהצגת רישיון נהיגה ורישיון רכב ואסור להם לנהוג ללא רישיון או עם רישיון לא בתוקף.
ישנם סוגי רישיונות שונים ומגוונים בתחום התעבורה. הנפוצים ביותר הם רישיון רכב ורישיון נהיגה, שלעיתים יש נטייה להתבלבל ביניהם. עם זאת, מדובר בשני סוגי רישיונות נפרדים ושונים במהותם.
רישיון נהיגה הוא מסמך רשמי, שמנפיקה המדינה, בו היא מאשרת לאדם לנהוג ברכב ממונע. הרישיון ניתן לנהג ע"י רשות מקומית או רשות ממשלתית ותוקפו לרוב עשר שנים. על מנת לקבל רישיון נהיגה, חייב המבקש לעמוד בדרישות שונות, למשל:
לעומת זאת, רישיון רכב הינו מסמך רשמי, שמנפיקה המדינה, המאשר את בעלותו של אדם על כלי רכב. רישיון הרכב מונפק מטעם משרד התחבורה ותוקפו משתנה בטווח של עד שתיים-עשרה שנים. בכדי לקבל רישיון רכב, חייב המבקש לעמוד במספר דרישות, כולל:
רישיון הוא מסמך בעל תוקף זמני, בין אם מדובר ברישיון נהיגה ובין אם מדובר ברישיון רכב. לכן, אם לא יחודש בזמן באופן אקטיבי על ידי הנהג, יפקע תוקפו. לרוב, נדרש הנהג לחדש את תוקף הרישיון 60 יום לפני פקיעתו. כדי לחדש את רישיון חייב הנהג לשלם אגרה לרשות הרישוי ואסור לו לנהוג עם רישיון רכב לא בתוקף או רישיון נהיגה לא בתוקף.
במדינות רבות, אי-החזקת רישיון מתאים או נהיגה עם רישיון לא בתוקף עשויים להוביל לענישה. העונש הקבוע בחוק לעבירות אלו משתנה ממדינה למדינה, אך העונשים המקובלים כוללים:
שאלה: מהו העונש הקבוע בחוק לנהיגה עם רישיון נהיגה לא בתוקף?
תשובה: העונש משתנה, כתלות בתקופת הנהיגה ללא רישיון בתוקף. כמו כן, רשאי בית המשפט לתעבורה להטיל קנס נמוך או גבוה יותר לפי שיקול דעתו, בהתאם לנסיבות המקרה. ככלל, מדרג הענישה המקובל הינו:
שאלה: מהו העונש על נהיגה עם רישיון רכב לא בתוקף?
תשובה: במצב בו אדם נוהג ברכב שמעולם לא היה לו רישיון יוזמן לבית המשפט ויקבל שש נקודות רישוי. במצב בו פקע רישיון הרכב, המדרג המקובל הינו:
שאלה: האם אפשר לחדש רישיון, לאחר שכבר פקע תוקפו?
תשובה: כן. ניתן לחדש גם רישיון נהיגה וגם רישיון רכב, אפילו לאחר שכבר פקע תוקפו. יש לעשות זאת באמצעות הגשת בקשה לרשות הרישוי.
שאלה: האם אפשרי להימנע מפסילת רישיון בגלל נהיגה עם רישיון רכב לא בתוקף?
תשובה: כן, אם יוכיח הנהג בבית המשפט לתעבורה שהנסיבות שהובילו לעבירה היו חריגות. למשל: אם נהג עם רישיון רכב לא בתוקף כדי להבהיל חולה לבית החולים, עשוי בית המשפט לתעבורה להטיל עליו קנס בלבד.
כן, מפני שיש תועלת רבה בייצוג משפטי, למשל:
אצלנו, במשרד עו"ד קויפמן-מלול ושות' מתמחים במגוון תחומים, כולל תחום התעבורה ותאונות הדרכים. בעבודתם המסורה, רותמים עו"ד ונוטריון יאנה קויפמן ועו"ד גיורא מלול את הידע והניסיון רחבי ההיקף שצברו, הן כמשפטנים והן כקציני משטרת ישראל לשעבר, כדי לייצג את לקוחותיהם נאמנה ולהגן על זכויותיהם ברמה הגבוהה ביותר.
אם גם אתם מחפשים ייעוץ וייצוג משפטי בנושאי תעבורה, לרבות נהיגה עם רישיון נהיגה לא בתוקף או רישיון רכב לא בתוקף, הגעתם למקום הנכון. לפרטים נוספים הנכם מוזמנים לפנות אלינו לכתובת המייל: yanna@km-adv.com או לטלפון: 050-5065181, 050-5923264 ונשמח לעמוד לשירותכם.
*כל המידע הנמסר באתר מיועד למידע כללי בלבד ואינו יכול לשמש או להיחשב כייעוץ / המלצה / חוות דעת מומחה משפטי. אין להסתמך על תוכן אתר זה ללא ייעוץ אישי ואחד על ידי יועץ משפטי לפני קבלת החלטות או נקיטת כל פעולה בנושא. כל המידע נכון בזמן הכתיבה ועשוי להשתנות מעת לעת, בהתאם לשינויים בחקיקה ובפסיקה.
Icons made by smashicons photo3idea-studio / ultimatearm / Zlatko Najdenovski / Freepik from www.flaticon.com