צו הגנה וצו למניעת הטרדה מאיימת נועדו להבטיח את בטחונו ושלוותו של האדם שחש מאוים ו/או מוטרד על ידי בן משפחה או אדם אחר.
הפרת צו נחשבת לעבירה פלילית שעלולה לגרור למעצר ולהגשת כתב אישום כלפי המפר.
סעיף 2 לחוק מניעת הטרדה מאיימת, תשס"ב-2001 קובע מהי הטרדה מאיימת וזו לשונו:
"(א) הטרדה מאיימת היא הטרדתו של אדם בידי אחר בכל דרך שהיא או נקיטת איומים כלפיו, בנסיבות הנותנות בסיס סביר להניה כי המטריד או המאיים עלול לשוב ולפגוע בשלוות חייו, בפרטיותו, או בחירותו של האדם או כי הוא עלול לפגוע בגופו.
(ב)מבלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), הטרדה מאיימת כלפי אדם יכול שתהא, בין השאר באחד מאלה:
(1) בבילוש, במארב או בהתחקות אחר תנועותיו או מעשיו, או בפגיעה בפרטיותו בכל דרך אחרת.
(2) בנקיטת איומים בפגיעה בו או במאיים עצמו;
(3) ביצירת קשר עמו בעל פה, בכתב או בכל אמצעי אחר;
(4) פגיעה ברכושו, בשמו הטוב, או בחופש התנועה שלו.
(ג) לעניין חוק זה אחת היא אם המעשים המפורטים בסעיפים קטנים (א) או
(ד) נעשו כלפי האדם או כלפי אדם אחר הקרוב לו, בין במפורש ובין במשתמע, בין במישרין ובין בעקיפין".
עורך דין במרכז לצו הגנה – כאשר מדובר בבקשות הקשורות לקבלת הגנה מקרוב משפחה, הרי שאז מדובר בצו הגנה ולא בצו למניעת הטרדה מאיימת, ולכן הבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה. ככלל הליך זה יהיה חסוי, הדיון יתקיים בדלתיים סגורות ופרוטוקול הדיון לא יפורסם.
עורך דין במרכז לצו מניעת הטרדה מאיימת – בהליך זה אין מדובר בתא המשפחתי ולכן הוא יהיה לרוב פומבי. בקשה לצו מניעת הטרדה מאיימת תוגש לבית משפט השלום באזור השיפוט הרלבנטי.
על מבקש הצו לפנות לבית המשפט המתאים (בית משפט השלום, בית המשפט לענייני משפחה או בית דין רבני). יש למסור למזכירות בית המשפט טופס בקשה, הכולל גם תצהיר וכתב ערובה ולצרף מסמכים רלבנטיים התומכים בנימוקי הבקשה.
בדרך כלל כבר ביום הגשת הבקשה יינתן צו ההגנה במעמד צד אחד (אלא אם כן הבקשה אינה מגלה הטרדה, או אז תדחה על הסף) ובית המשפט יקבע דיון במעמד שני הצדדים בהקדם האפשרי ולא יאוחר משבעה ימים לאחר מתן הצו.
הגשת הבקשה אינה כרוכה בתשלום.
צו הגנה או צו למניעת הטרדה מאיימת יכול לאסור על אדם, בין היתר, את הפעולות הבאות:
צו הגנה ניתן לתקופה של עד 3 חודשים וניתן להאריכו בשלושה חודשים נוספים. צו למניעת הטרדה מאיימת יינתן עד לתקופה של חצי שנה וניתן יהיה להאריכו עד לתקופה שלא תעלה על שנה ובנסיבות מיוחדות עד שנתיים.
בית המשפט נוקט במבחן אובייקטיבי ובודק האם נעשתה פגיעה בכל דרך שהיא בשלוותו של המבקש, גם אם בצורה עקיפה באמצעות אחרים והאם המטריד צפוי לחזור על מעשיו.
בהט (עכו) 27213-08-13 פלוני נ' אלמוני נקבע כי:
"בסעיף 2 (א) לחוק נקבע, כי יש להניח כי המטריד ישוב להטריד ויפגע בשלוות חייו או בפרטיותו, או בחירותו של אדם אחר.
המבחן אינו מבחן סובייקטיבי, אלא מבחן אובייקטיבי ובסעיף קטן 2 (ב) לחוק, נתן המחוקק דוגמאות להטרדה מאיימת (ראה בש״א 170662/07אלוני סדובניק רוני נ׳ הלפרין אפרים, [פורסם בנבו], מפי כבי השופט יעקב שיינמן).
החוק הינו חלק ממערך החקיקה הכללית במדינת ישראל, הבאה למנוע ולעצור ככל האפשר, התנהגות אלימה בחברה הישראלית, תוך הקפדה ושמירה על כבוד האדם וחירותו ויישום העקרונות והיסודות שנקבעו בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, בחוק הגנת הפרטיות תשמ"א- 1981, בחוק איסור לשון הרע התשכ"ה – 1965, בחוק למניעת אלימות במשפחה תשנ"א – 1991ובחוק העונשין תשל"ז – 1977.
ההטרדה כמשמעותה בחוק למניעת הטרדה מאימת, הינה פגיעה בכל דרך שהיא באורח חייו ובשלוות חייו של האחר, בין אם הדבר נעשה במישרין ובין אם הדבר נעשה בעקיפין ומשמעות המילה "מאיימת", משמעה שהיא צופה פני עתיד, דהיינו, כי המטריד יחזור על מעשיו ולאו דווקא במשמעות מילולית הרגילה של איום."
למשרד עורכי דין קויפמן-מלול ושות' ניסיון רב בליווי וייצוג בבקשות למתן צווי הגנה ו/או צווים למניעת הטרדה מאיימת.
בין אם אתם בצד המבקש הגנה או בצד המתגונן (המשיב) יש משמעות רבה להיוועץ בעורך דין לצו הגנה ו/או עורך דין לצו מניעת הטרדה מאיימת.
עורך דין צו הגנה במרכז יוכל לסייע לכם בהכנת הבקשה, וייצוג מקצועי ויעיל במהלך הדיון בבית המשפט.
עורך דין צו למניעת הטרדה מאיימת במרכז ישמש לכם ל"פה", יציג את עמדתכם באופן הברור והמקצועי ביותר, עד לקבלת התוצאה האופטימלית עבורכם.
לשאלות נוספות ו/או ייעוץ הינכם מוזמנים ליצור קשר עם משרדנו.
*כל המידע הנמסר באתר מיועד למידע כללי בלבד ואינו יכול לשמש או להיחשב כייעוץ / המלצה / חוות דעת מומחה משפטי. אין להסתמך על תוכן אתר זה ללא ייעוץ אישי ואחד על ידי יועץ משפטי לפני קבלת החלטות או נקיטת כל פעולה בנושא. כל המידע נכון בזמן הכתיבה ועשוי להשתנות מעת לעת, בהתאם לשינויים בחקיקה ובפסיקה.
Icons made by smashicons photo3idea-studio / ultimatearm / Zlatko Najdenovski / Freepik from www.flaticon.com